Overname familiebedrijf… een verleidelijk perspectief of een loodzware opdracht?

´Mam vroeg me zojuist of ik de ambitie heb om in de toekomst iets voor het bedrijf te betekenen. Ik heb haar meteen uit de droom geholpen Ik heb geen zin om mijn leven op te offeren voor zuivelfabriek Antonius, zoals pa dat doet. Het werk en de zorg nemen hem volledig in beslag. Hij is nooit vrij in zijn hoofd, het is zijn dogma dat het bedrijf niet zonder hem kan. Daar pas ik voor, sorry. Niet mijn ambitie, dat mogen de kinderen van ome Johan doen,’ antwoordt Henri resoluut.
‘Dus je rekent niet op mij als opvolger?’ reageert Loes plagerig.
Henri kijkt haar verbaasd aan: ‘Hoezo, heb jij wél interesse?’
‘Ik twijfel. Uit ervaring als advocate weet ik hoe moeilijk het is om de roep van een familiebedrijf te negeren. Overdracht en overname bij familiebedrijven zijn een beladen en complex onderwerp. Ruzies, emoties, familiegevoel, trots, loyaliteit en eer, alles komt bij elkaar.’

Deze dialoog tussen broer en zus uit het boek ‘Controverse in het familiebedrijf’ beschrijft de twijfel die ik regelmatig  ervaar bij potentiële opvolgers binnen familiebedrijven. De emoties variëren van stelligheid: ‘mij niet gezien’, tot twijfel: ‘de roep van de familie kun je niet negeren’. Het denk- en besluitvormingsproces verloopt voor iedereen anders; vaak via een emotionele schaal waarbij (leef)tijd een cruciale rol speelt, terwijl anderen al van kinds af aan weten dat ze het bedrijf van hun ouders gaan overnemen.

Hoe kijk jij tegen de opvolging aan? Voelt overname als een loodzware verantwoordelijkheid of als een verleidelijk perspectief? Past dit nu in je leven of is het nog te vroeg? Heb je een beeld van wat er allemaal bij komt kijken? En op basis van welke argumenten neem jij uiteindelijk het besluit?

Om je ouders op te volgen is een beslissing die je niet over een nacht ijs neemt. Een keuze voor het familiebedrijf is een keuze voor de rest van je leven. Daarom is het verstandig om je gedachten te delen met een betrouwbaar en onafhankelijk expert op het gebied van familiebedrijven. Schroom niet en neem contact met me op via www.mankind-advies.nl

Kees van den Hombergh,
auteur van het boek ‘Controverse in het familiebedrijf’

Deel deze blog:

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email